af Rikke Kjelgaard
Om mindre end et minut har du mit bud på 3 super effektive sætninger, som kan bruges både i og udenfor terapirummet.
Det er helt utroligt så svært vi mennesker har ved at være lykkelige.
Det er simpelthen en menneskelig præmis at være i kontakt med lidelse.
Kan du mon kende det?
Lad os sammen lave en test
Læg nu mærke til din egen hjerne.
Forestil dig, at du stiller dig foran et stort spejl og tager tøjet af.
Hvad fortæller din hjerne dig?
Er det noget á la:
a) Hold nu k*ft hvor er jeg vidunderskøn at se på! Se liiiiiige dér og dér… Det hele sidder jo fuldstændig som det skal!
ELLER
b) jeg er for fed, for gammel, for ung, for meget, for lidt, for lyshåret, for gråhåret og [indsæt selv alt det, du fortæller dig selv når du dømmer dig selv]?
Er du tilbøjelig til at tænke:
ELLER er du mere noget á la:
Kan du genkende dig selv i ovenstående?
Måske er det ikke lige præcis sådan du tænker, men hvis vi skal inddele det i temaer, kan du så se, at du nok overvejende bruger mental aktivitet på sidstnævnte?
Altså dér, hvor problemerne er?
Selvfølgelig gør du det.
Det gør vi allesammen.
Og det er lige præcis pointen her.
Et budskab, som rigtig mange af dem jeg møder og hjælper slet ikke er klar over:
Lidelse er en naturlig del af livet, og vi er allesammen i kontakt med det.
Vi bliver syge. Vi føler os udenfor. Vi begår fejl. Folk forlader os. Vi bliver afvist. Vi mister. Og så videre. Og så videre. Alt sammen noget, som ingen af os kan “beskytte” os imod.
Dermed ikke sagt at livet kun er lidelse. Livet er bare også lidelse.
Og hvis man har det virkelig svært, så peger al min erfaring på, at man har brug for at høre følgende 3 ting:
#1: Der er ikke noget galt med dig
Det kan være en kæmpe befrielse at få af vide, at det er normalt at have det svært. At det er fuldt forståeligt. Og nærmest forventeligt.
Hvis du får ud over rampen, at der ikke er noget galt med din klient overhovedet – men at hendes strategier formentlig ikke er så virksomme, så er du virkelig godt på vej.
#2: Du kan godt
En af de historier, vi ofte fortæller os selv er (desværre), at vi ikke kan.
At det er umuligt. For svært. For tungt. For sent. For dyrt. For tidligt. For meget. For [indsæt selv en grund til hvorfor du ikke kan].
Og jeg tror helt ind i hjertet så inderligt på, at en af vores fornemmeste opgaver som behandlere er, at være vikarierende håb for vores klienter.
De kan nemlig godt.
Det er fuldt muligt at skabe et vitalt og meningsfuldt liv OGSÅ SELVOM man har angst, smerte, nedstemthed eller hvad klienten ellers opsøger dig for at få hjælp med.
#3: Jeg har dig
Du er ikke alene.
Jeg har dig.
Læg mærke til hvor kraftfulde ovenstående sætninger er.
Ja, jeg VED godt, at det her er dit arbejde. Du får penge for at hjælpe andre.
Men jeg VED også, at du arbejder med det du gør, fordi du brænder for at gøre en forskel for andre. Ik? Og dine klienter er helt sikkert vigtige for dig!
Så hvis du kan få formidlet, at du er din klients stolte cheerleader, at du sidder med hende – også gennem det helt svære – så giver det jeres forandringsfundament et KÆMPE skud gødning.
Prøv selv.
Jeg hepper på dig 💕
Hvis du ønsker at tage dine færdigheder til det næste niveau og blive en knag til forandringssamtaler baseret på Acceptance and Commitment therapy, så er du kommet til den helt rigtige.
Hvis du ønsker at tage dine færdigheder til det næste niveau og blive en knag til forandringssamtaler baseret på Acceptance and Commitment therapy, så er du kommet til den helt rigtige.
Forvandl dine kompetencer med tips & tricks om Acceptance and Commitment Therapy for dig, der arbejder med samtalen som redskab.
© Rikke Kjelgaard
For at give dig den bedste oplevelse af hjemmesiden gøres der brug af cookies. Ved at fortsætte godkender du samtidig dette. Privatlivspolitik.